Over Willien van Dam

Al tijdens mijn studie theologie aan Hogeschool Windesheim was ik gefascineerd door de spiegels die verhalen en metaforen je voor kunnen houden…

Een Verkenner

Ik herinner me nog goed hoe ik ooit het beeld van het witte vogeltje onderzocht in religieuze en mythologische verhalen en in sprookjes… Maar hoe ik zelf met diermetaforen kon werken – dat ontdekte ik pas jaren later. Ook ik moest eerst een eigen verkenningstocht maken om te ervaren wat bij mij past – en wat niet. Ik heb gewerkt in het levensbeschouwelijk onderwijs, begeleidde groepen op het terrein van levenskunst en zingeving, verdiepte mij in de vaardigheden van coach en trainer en ondersteunde medezeggenschapsraden.

Langs oude en nieuwe bronnen van inspiratie

Ik geloof dat mensen van alle tijden en plaatsen dezelfde vragen en verlangens hebben. Naar betekenisvol leven en om begrepen en gezien te worden. Precies daarom zocht ik naar een manier waarmee ik oude en nieuwe vormen (en bronnen) van inspiratie kon verbinden met elkaar. Ik probeerde veel werkvormen uit – en experimenteerde met alle creativiteit die ik in me had. Maar het lukte mij niet goed om echt het verschil te maken.

Een onverwachte ontmoeting

Totdat ik in 2006 een reis door Tsjechië maakte. Zomaar onverwacht stonden ze op mijn pad: vier grote handgemaakte theaterpoppen. Ik stond als aan de grond genageld. Vanaf het moment dat ik ze zag wist ik: ‘die horen bij mij!’ Het was liefde op het eerste gezicht.

De geboorte van Spiegelbeesten

Gaandeweg ben ik mijn eigen karakters gaan ontwikkelen. In 2014 en 2015 kreeg dit een vlucht door de inzet van mijn karakters bij een tweetal (inter)nationale TV producties rondom het verhaal van de Lion King (Alles ademt en leeft). Daarnaast vond mijn methodiek ‘de Zeven Raadgevers’ steeds meer zijn weg. Uiteindelijk bleek dat het werken met en rondom diermetaforen en dierpersonages het hart van mijn activiteiten is. En dat ik daarmee mensen kan raken als nooit daarvoor. Vanaf 2018 doe ik dit vanuit ‘SpiegelBeesten’. Meer weten? Bel of mail me!

Lees meer over mijn leermeesters en inspirators