Mijn inspirators en leermeesters

Kahlil Gibran zei ooit ‘Van schildpadden kun je meer leren dan van hazen’. Hoe dan ook, ik prijs me gelukkig met een diversiteit aan leermeesters en inspirators. Wie zijn ze?

De docenten van Comenius Academie, opleiding leerkracht basisonderwijs, alhoewel ik niet in hart en nieren de fulltime leerkracht ben – toch is hier jaren terug een mooie basis gelegd en een ruimere blik op de wereld. Ook kwam hier mijn creativiteit aan het licht en mijn talent voor (portret)schilderkunst.

De docenten en medestudenten van Hogeschool Windesheim, HBO opleiding theologie, pastoraal/agogisch werker. De plek waar ik mijn liefde voor verhalen, zingeving en groepswerk ontwikkelde en de enorme inspiratie van een kleurrijk team van docenten.

De leermeesters van de Theologische Universiteit Kampen, HBO Bachelor, Plus programma. Ook al past mijn creatieve geest niet op een universiteit en ik hier vooral twee jaar op wilskracht gebikkeld heb… Ik heb hierdoor toch verdieping gekregen op vakken als Ethiek, filosofie en praktische theologie – en wist na het behalen van mijn diploma dat hier mijn vervolgpad niet lag.

De docenten en medestudenten van Instituut Orbis, jaaropleiding trainer en coach (post HBO opleiding),  trainers van de Voorde – die mij meenamen op de weg naar binnen.

Alle trainers en inspirators die ik op kortere cursussen mocht ontmoeten. Zoals bij communicatietrainingen waarbij ik kennismaakte met de inzet van diermetaforen, zoals bij ‘geweldloze communicatie’ en ‘de Axenroos’. Daarnaast ben ik erg geïnspireerd door ‘The Seven Ways’ van Stephen Covey.

Mijn creatieve leermeesters die mijn creatieve kant aanmoedigden en weer tot leven brachten zoals in de cursusweek ‘Storytelling – de weg van de held’, cursussen theaterimprovisatie, de masterclass Puppetry in Praag (Puppets in Prague)- waar ik van aloude ambachtslieden de geheimen van het ambacht mocht leren. Bijna drie weken bikkelen in een leerklimaat waar discipline de boventoon voerde – en niet afgeweken mocht worden van het protocol – was pittig voor iemand die graag de eigen expressie en ideeën volgt… Toch pluk ik nog steeds de vruchten van hun lessen en is hier een basis gelegd voor de ontwikkeling van mijn type karakters.
De prachtige creaties uit de musical The Lion KIng – de ontwerpen van July Taymor die me lieten zien waar mijn voorkeur ook ligt: ambachtelijk en met een enorm sterke lichaamstaal waar speler en personage één lijken te worden.

Mijn creatieve ‘soulmates’, mijn moeder, mijn vader, mijn familie en iedereen met wie ik mooie gesprekken heb, feedback en aanmoediging krijg en die mij naar het leven hebben leren kijken zoals ik nu mag kijken: met liefde, aandacht en vertrouwen!