Over Willien van Dam

Al tijdens mijn studie theologie aan Hogeschool Windesheim was ik gefascineerd door de spiegels die verhalen en metaforen je voor kunnen houden…

Het witte vogeltje

Ik herinner me nog goed hoe ik ooit het beeld van het witte vogeltje onderzocht in religieuze en mythologische verhalen en in sprookjes… een oud symbool voor iets nieuws beginnen. Maar hoe ik zelf met diermetaforen kon werken – dat ontdekte ik pas jaren later. Ik heb gewerkt als levensbeschouwelijk werker / leerkracht,  pastoraal begeleider, verdiepte mij in de vaardigheden van coach en trainer en ondersteunde en coachte medezeggenschapsraden binnen Zorg/Welzijn.

Een verkenner

Zolang ik me kan herinneren interesseer ik me voor alles wat met menselijke ontwikkeling en gedrag te maken heeft. Om mensen mee te nemen voorbij de ‘waan van de dag’. Om mensen én groepsprocessen in de ‘onderstroom’ te raken. Daar waar de echte vragen leven en betekenissen gevonden kunnen worden.  Ik probeerde veel werkvormen uit – en experimenteerde met alle creativiteit die ik in me had. Maar het lukte mij niet goed om echt het verschil te maken.

Een onverwachte ontmoeting

Totdat ik in 2006 een reis door Tsjechië maakte. Zomaar onverwacht stonden ze op mijn pad: vier grote handgemaakte theaterpoppen. Ik stond als aan de grond genageld. Vanaf het moment dat ik ze zag wist ik: ‘die horen bij mij.’ Het was liefde op het eerste gezicht. Met dit materiaal had ik iets in handen wat veel verder ging dan woorden: schoonheid, expressie en de kracht van beeldtaal.

De geboorte van Spiegelbeesten

Gaandeweg ben ik mijn eigen karakters gaan ontwikkelen. In 2014 en 2015 kreeg dit een vlucht door de inzet van mijn karakters bij een tweetal (inter)nationale TV producties rondom het verhaal van de Lion King (Alles ademt en leeft).  Ook vond de door mij ontwikkelde methode van de  Zeven Raadgevers’  steeds meer zijn weg. Gaandeweg bleek dat vrijwel alles wat ik deed rondom dierpersonages of diermetaforen cirkelde. Zo werd ‘SpiegelBeesten’ geboren. Wil je ontdekken hoe het werkt of wat ik voor je kan betekenen?  Bel of mail me!

Lees meer over mijn leermeesters en inspirators