Willien van Dam

‘Maar hoe ben je hiermee begonnen? Die vraag wordt mij vaak gesteld. Het begon met een toevallige ontmoeting….

Ik weet nog goed dat ik het zó lastig vond – die tien jaren dat ik elke week levensbeschouwing gaf op een openbare basisschool. Het waren maar een paar uurtjes in de week – naast mijn andere werkzaamheden – maar ik brak er mijn hoofd over. Hoe reflecteer je met kinderen – vanuit zoveel verschillende achtergronden – op henzelf en de wereld om hen heen?  Zonder dat het een kunstmatig lesje wordt?  Hoe kun je al die mooie verhalen, fabels en parabels uit de diverse tradities echt bij kinderen binnen laten komen?
Geen eenvoudige taak – maar het werd mijn belangrijkste leerschool. Het moest anders, maar hoe dan?
Ik bijtte mij vast in mijn studies en bleef doorstuderen alsof ik daar de schat zou vinden…  Maar mijn pad liep anders. Op die dag dat het allemaal begon – en ik de eerste stap nam naar een andere afslag…

Het was in 2006 – tijdens een wandelvakantie in Praag dat ik ze zag… vier levensgrote marionetten. Zo in een tentje aan de kant van de weg. Ik stond aan de grond genageld.  Ze maakten iets in mij wakker wat ik niet kan beschrijven. Vanaf het eerste moment wist ik: ‘Die horen bij mij!’ Ik ging pas terug naar het hotel  nadat ik de hele stad had uitgeplozen om te zien wat voor schatten deze stad nog meer herbergde.. Toen ik de metro nam richting ons hotel, had ik mijn eerste zes poppen gekocht.

Thuisgekomen begon ik ze zelf te ontwikkelen en bestelde tweedehands poppen vanuit de hele wereld. Ik wilde alle geheimen leren kennen van dit ambacht. En zo werden vele geheimzinnige doosjes met buitenlandse postzegels afgeleverd bij mijn huis. Het was de start van een grote fascinatie en ontdekkingstocht.

Twee zomers later ging ik terug naar Praag om in de leer te gaan bij de ambachtslieden in Praag die hun marionetten uit hout snijden. Ik volgde de masterclass en ‘summerschool’ ‘Puppets in Prague’ door Mirek Trejtnar. Daar is de basis gelegd waarop ik me verder kon ontwikkelen. Vanaf dat moment ben ik ze steeds meer zelf gaan ontwerpen – combineerde technieken en ontwikkelde karakters die vooral sterk zijn in hun lichaamstaal.

Van origine ben ik opgeleid tot leerkracht en pastoraal / levensbeschouwelijk begeleider. Naast deze werkzaamheden had ik al jarenlang een passie voor portretkunst en werkte en illustreerde ik in opdracht. Met de inzet van mijn poppen kreeg ik goud in handen – ik merkte hoe groot hun impact is op jong en oud. Ze scheppen een ruimte waarin mensen zichzelf durven te zijn – zich openen en ontwapenen en met nieuwe ogen gaan kijken.

Ik schep graag kleine oases waar jong en oud op verhaal kan komen. Wil je eens kennismaken? Bel me op 06-34401837.

Ik ontmoet je graag!
Willien van Dam.