Over Willien van Dam

Al tijdens mijn studie theologie aan Hogeschool Windesheim was ik gefascineerd door de spiegels die verhalen en metaforen je voor kunnen houden…

Het witte vogeltje

Ik herinner me nog goed hoe ik ooit het beeld van het witte vogeltje onderzocht in religieuze en mythologische verhalen en in sprookjes… een oud symbool voor iets nieuws beginnen. Maar hoe ik zelf met diermetaforen kon werken – dat ontdekte ik pas jaren later. Ik heb gewerkt als levensbeschouwelijk werker / leerkracht,  pastoraal begeleider, verdiepte mij in de vaardigheden van coach en trainer en ondersteunde en coachte medezeggenschapsraden binnen Zorg/Welzijn.

Een verkenner

Zolang ik me kan herinneren interesseer ik me voor alles wat met menselijke ontwikkeling en gedrag te maken heeft. Om mensen mee te nemen voorbij de ‘waan van de dag’. Om mensen én groepsprocessen in de ‘onderstroom’ te raken. Daar waar de echte vragen leven en betekenissen gevonden kunnen worden.  Ik probeerde veel werkvormen uit – en experimenteerde met alle creativiteit die ik in me had. Maar het lukte mij niet goed om echt het verschil te maken.

Een onverwachte ontmoeting

Totdat ik in 2006 een reis door Tsjechië maakte. Zomaar onverwacht stonden ze op mijn pad: vier grote handgemaakte theaterpoppen. Ik stond als aan de grond genageld. Vanaf het moment dat ik ze zag wist ik: ‘die horen bij mij.’ Het was liefde op het eerste gezicht. Met dit materiaal had ik iets in handen wat veel verder ging dan woorden: de kracht van beeldtaal!

Spiegelbeesten

Gaandeweg ben ik mijn eigen karakters gaan ontwikkelen en vond ook de methodiek van de Zeven Raadgevers steeds meer zijn weg. Inmiddels hebben ze hun plek ingenomen in de breedte van de samenleving. Wil je ontdekken hoe het werkt of wat ik voor je kan betekenen?  Bel of mail me!

Naast deze activiteiten werk ik parttime (éen dag in de week) bij MEE Samen. Hierin adviseer en ondersteun ik de medezeggenschap en wordt ingezet bij klachtafhandelingen. MEE zet zich in voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Door mijn werkervaring schakel ik gemakkelijk tussen diverse doelgroepen en leeftijden.