Willien van Dam

‘Maar hoe ben je hiermee begonnen? Die vraag wordt mij vaak gesteld. Het begon met een toevallige ontmoeting….

Het was tijdens een wandelvakantie in Praag dat ik ze zag… vier levensgrote marionetten! Ik was op slag verliefd en ging pas terug naar het hotel  nadat ik de hele stad had uitgeplozen om te zien wat voor schatten deze stad nog meer herbergde.. Toen ik de metro nam richting ons hotel, had ik mijn eerste zes poppen gekocht. Ze maakten iets in mij wakker wat ik niet kan beschrijven. Vanaf het eerste moment wist ik: ‘Die horen bij mij!’

Thuisgekomen begon ik ze zelf te ontwikkelen en bestelde tweedehands poppen vanuit de hele wereld. Ik wilde alle geheimen leren kennen van dit ambacht. En zo werden vele geheimzinnige doosjes met buitenlandse postzegels afgeleverd bij mijn huis. Het was de start van een grote fascinatie en ontdekkingstocht.

Twee zomers later ging ik terug naar Praag om in de leer te gaan bij de ambachtslieden in Praag die hun marionetten uit hout snijden. Ik volgde de masterclass en ‘summerschool’ ‘Puppets in Prague’ door Mirek Trejtnar. Daar is de basis gelegd waarop ik me verder kon ontwikkelen. Vanaf dat moment ben ik ze steeds meer zelf gaan ontwerpen – combineerde technieken en ontwikkelde karakters die vooral sterk zijn in hun lichaamstaal.

Van origine ben ik opgeleid tot leerkracht en pastoraal / levensbeschouwelijk begeleider en heb me verder ontwikkeld tot trainer en coach. Met de inzet van mijn poppen kreeg ik goud in handen – ik merkte hoe groot hun impact is op jong en oud. Ze scheppen een ruimte waarin mensen zichzelf durven te zijn – zich openen en ontwapenen en met nieuwe ogen gaan kijken.

Ik schep graag kleine oases waar jong en oud op verhaal kan komen. Wil je eens kennismaken? Bel me op 06-34401837.

Ik ontmoet je graag!
Willien van Dam.