Over Willien van Dam

‘Maar hoe ben je hiermee begonnen? Die vraag wordt mij vaak gesteld. Het begon met een toevallige ontmoeting….

Het was tijdens een wandelvakantie in Praag dat ik ze zag… vier levensgrote marionetten! Ik was op slag verliefd en ging pas terug naar het hotel  nadat ik de hele stad had uitgeplozen om te zien wat voor poppen er werden gemaakt.

Toen ik de metro nam richting ons hotel, had ik mijn eerste zes poppen gekocht.

Eigenlijk liep ik in die vakantie ook te mijmeren. Twijfelde over de keuzes die ik wilde maken. Mijn creativiteit was verdrongen door werk en studie – en dat al voor heel wat jaren. Maar had ik er nog plezier in? En wat moest ik dan? Wat past eigenlijk bij me?

En toen zag ik die marionetten. Ze maakten iets in mij wakker wat ik niet kan beschrijven. Vanaf het eerste moment wist ik: ‘Die horen bij mij!’.

Thuisgekomen begon ik ze zelf te ontwikkelen en bestelde tweedehands poppen vanuit de hele wereld. Ik wilde alle geheimen leren kennen van dit ambacht. En zo werden vele geheimzinnige doosjes met buitenlandse postzegels afgeleverd bij mijn huis.

Twee zomers later ging ik terug naar Praag om in de leer te gaan bij de ambachtslieden in Praag die hun marionetten uit hout snijden. Ik volgde de masterclass en ‘summerschool’ ‘Puppets in Prague’ door Mirek Trejtnar. Daar is de basis gelegd waarop ik me verder kon ontwikkelen. Vanaf dat moment ben ik ze steeds meer zelf gaan ontwerpen – combineerde technieken en ontwikkelde karakters die vooral sterk zijn in hun lichaamstaal.

Van origine ben ik opgeleid tot leerkracht en pastoraal begeleider en heb me doorontwikkeld tot trainer en coach. Nu maak ik programma’s samen met andere professionals in de breedte van trainen en inspireren – vorming en onderwijs. Met nog steeds mijn liefde voor verhalen. om betekenis te geven, talenten te ontwikkelen en mensen in hun kracht te zetten. Ik schep graag kleine oases waar jong en oud op verhaal kan komen. Wil je eens kennismaken? Bel me op 06-34401837.

Naast Spiegelbeesten werk ik parttime binnen Zorg en Welzijn als klachtfunctionaris en adviseur medezeggenschap. Ook hierin geldt dat ik mensen graag help om op verhaal te komen. Om zo zichtbaar te worden en te versterken in eigenheid en persoonlijke kracht.

Ik ontmoet je graag!

Willien van Dam.