Willien van Dam

Ontwerper theaterpoppen, ontwikkelaar van educatieve en creatieve concepten.

Oorspronkelijk opgeleid tot leerkracht en tot pastoraal begeleider (hbo bachelor theologie, geestelijke zorgverlening) heb ik altijd gezocht naar wat werkelijk betekenis voor mensen heeft. Voorbij alle waan van de dag, uitzoomen en benoemen wat waarde heeft, geeft focus, zin en richting.
Mijn ambitie en focus verlegde zijn koers vanaf het moment dat ik in de ban raakte van de zeggingskracht van theaterpoppen. Zomaar op een zomerse dag tijdens een wandeling nabij de stad Praag. Daar zag ik ze staan: een zestal marionetten en ik wist het meteen: die horen bij mij.

Het kostte me jaren om mijn passies te bundelen en mijn eigen type karakters te ontwikkelen. In 2010 schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel en vanaf 2018 voer ik mijn activiteiten uit onder de naam ‘SpiegelBeesten’. 

Ik heb ervaring binnen onderwijs, zorg/welzijn en cultuur. Maar mijn echte drive vindt zijn oorsprong in de jaren dat ik levensbeschouwelijke vorming gaf op een OBS. De gretigheid waarmee kinderen willen filosoferen, de behoefte om vragen te stellen over het leven in al zijn facetten, de gevoeligheid voor rituelen, de zoektocht naar passende werkvormen om een andere laag te raken dan het rationele en het logische denken. Dat is de basis van waaruit ik nog steeds werk.

En elke keer als ik mijn eigen focus opnieuw weer richt – denk ik terug aan die momenten dat ik verzuchtte ‘ach, had ik maar iets waardoor ik ze veel gemakkelijk in hun verbeelding kon meenemen.. ‘ De komst van theaterpoppen in mijn leven – en de start van ‘Spiegelbeesten’ is dan ook het cadeau wat ik graag wil doorgeven!